Koło wpisane w ćwiartkę koła
Łukasz: Koło o promieniu r jest wpisane w ćwiartkę koła o promieniu R. Znajdź związek między r i R.
Odpowiedź to: R= r +r√2. Proszę o podpowiedź jak to otrzymać.
30 sty 16:27
mela:

IOAI= R IOAI= IOSI+ ISAI
ISAI= r IOSI = d kwadratu o boku dł. r
IOSI= r
√2
IOAI=
R= r√2 +r
30 sty 17:00
Łukasz: dzięki mela
30 sty 17:13
Maciej: Ja muszę jeszcze obliczyć stosunek tej ćwiartki (bez koła) do tego małego koła. Pomocy
10 cze 18:16
Eta:
Pozdrawiam
melę ... skąd ja ją znam?

R= r(1+P{2})
| | 1 | | 1 | |
P1= |
| πR2 = |
| πr2(1+√2)2 |
| | 4 | | 4 | |
P
2= πr
2
10 cze 18:58