granica
Ola: | | n2+n | |
cześć wytłumaczy mi ktoś dlaczego 1+2+...+n to to samo co |
| |
| | 2 | |
7 lis 23:14
kochanus_niepospolitus:
wskazówka:
Sprawdź wzór na sumę 'n' wyrazów ciągu arytmetycznego
7 lis 23:16
Adamm: 1+2+...+n to to samo co
n+n−1+...+1
jak dodamy dwie sumy, to mamy
(n+1)+(n+1)+...+(n+1)=(n+1)n
czyli
7 lis 23:17
piotr: dla n parzystego:
jak weźmiesz kolejne sumy par
1 + n
2 + (n−1)
3 + (n−2)
4 + (n−3)
to będzie ich n/2, a każda suma równa n+1
dla n nieparzystego:
jak weźmiesz kolejne sumy par
1 + n
2 + (n−1)
3 + (n−2)
4 + (n−3)
to będzie ich n/2−1/2, a każda suma równa n+1 oraz jeszcze bez pary n−n/2+1/2
7 lis 23:25
Maciek:
7 lis 23:30
Ola: Nadal nie rozumiem
7 lis 23:30
Maciek: no to jest połowa pola prostokąta o bokach n i n+1
7 lis 23:32
Mila:
L= 1+2+...+n
składniki sumy są wyrazami ciągu arytmetycznego,
a
1=1
a
n=n
liczba wyrazów : n
| | a1+an | | 1+n | | n*(n+1) | | n2+n | |
L=Sn= |
| *n= |
| *n= |
| = |
| =P |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
7 lis 23:34
Ola: Dziękuje wam wszystkim,już sobie wszystko rozpisałam i rozumiem. Miałam lekką zaćmę mózgu

Chyba pora iść spać
7 lis 23:37
Adamm: a jak to wykazać kombinatorycznie?
7 lis 23:43
Adamm: 1+2+3+...+n
rysujemy kwadrat nxn
przekątna ma n elementów
cały kwadrat n
2 elementów
jest jeszcze trójkąt bez przekątnej, on ma A(n) elementów
czyli
A(n)+A(n)+n=n
2
a A(n)+n to nasza suma
8 lis 00:12
Mariusz:
Tak na dobrą sprawę to mamy tutaj takie możliwości
Interpolacja
(wypisujemy trzy wartości sumy częściowej i stosujemy wzór na interpolację np Lagrange)
Rekurencja
(Zapisujemy ciąg sum cześciowych w sposób rekurencyjny
i znajdujemy wzór jawny najlepiej korzystając z funkcji tworzącej)
Można też zastosować tutaj rachunek różnicowy
Δf(n)=f(n+1)−f(n)
8 lis 02:49
b.: Maciek podał ładne rozwiązanie w starożytnym stylu, ale jakoś nie został doceniony (a może
nawet zauważony).
8 lis 08:42