pomocy! trygonometria
majeczka7: sin2x − cos 2x −2 = 0 x∊<−π,3/2 π>
7 lis 21:59
Adamm: sin2x−cos2x=2
sin2x=1 oraz −cos2x=1
i dalej już prosto
7 lis 22:00
piotr: sin
2x − cos
2x+ sin
2x − 2(sin
2x + cos
2x) = 0
−3cos
2x = 0
| | π | |
(x= |
| + kπ ) ∧ x∊<−π,3/2 π> ⇒ x= −π/2 ∨ x= π/2 ∨ x= 3π/2 |
| | 2 | |
7 lis 22:07
majeczka7: a mógłbyś mi wytłumaczyć, z czego to wynika? Głupio w sumie, że nie wiem, ale nie mogę do tego
dojść :−;
7 lis 22:07
Sqrti: sin2x − cos2x −2 = 0
sin2x − cos2x = 2
sin2x − cos2x + sin2x = 2
3sin2x − sinx − cos2x = 2
3sin2x −1 = 2
sin2x = 1
x = 1/2 * π lub x = −1/2 * π
7 lis 22:08
piotr: w tym co napisał Adamm powinno być:
( sin2x=1) ∧ (−cos2x=1) ∧ x∊<−π,3/2 π>
czyli układ równań i nierówności
bierze się to stąd, że zarówno funkcja sin2x jak −cos2x osiąga wartość co najwyżej 1,
suma tych funkcji dla szukanego x ma być 2, a więc obie muszą przyjąć wartość 1 dla szukanego
x.
7 lis 22:21
piotr: **( sin2x=1) ∧ (−cos2x=1) ∧ x∊<−π,3/2 π>
7 lis 22:26