Przesuwanie funkcji tryg.
Paweł: W jaki sposób przesuwac wykres f(x)= 1−tg(x−pi/4) ?
Konkretnie chodzi mi o sam początek z tą 1 ?
7 lis 21:31
Sqrti: f(x)= 1−tg(x−pi/4+B)+A
zmienna A przesunie ci wykres w górę i w dół, a B w lewo i prawo,
tylko, że w przeciwnym kierunku niż znak
7 lis 21:37
the foxi: f(x)= 1−tg(x−pi/4)
f(x)=−tg(x−pi/4)+1
| | π | |
wykres funkcji tangens odbity względem osi OX, przesunięty w prawo o |
| i w górę o 1. |
| | 4 | |
7 lis 21:43
Paweł: Dziękuję Wam wszystkim za pomoc.
7 lis 21:54