prośba o pomoc techniczną
oleg: problem z zapisem dlaczego mogę zapisać
4√625 a nie mogę px{9} chodzi o pierwiastek stopnia x z 9 ?co robię źłe?
7 lis 21:27
oleg: 6*32/x+6*22/x−13*61/x=0
6(32/x+22/x)=13*61/x
teraz podzielić przez 6 ?
7 lis 22:32
oleg: jakaś podpowiedź nikt nie wie ?
7 lis 22:47
piotr: | | 32/x | | 22/x | |
6 |
| + 6 |
| − 13 = 0 |
| | 31/x 21/x | | 31/x 21/x | |
| | 31/x | | 21/x | |
6 |
| + 6 |
| − 13 = 0 |
| | 21/x | | 31/x | |
6(3/2)
1/x + 6(2/3)
1/x − 13 = 0
7 lis 22:53
piotr: 6(3/2)2/x − 13(3/2)1/x + 6 = 0
Δ=169−144=25
(3/2)1/x = (13−5)/12 = 2/3 ∨ (3/2)1/x = (13+5)/12 = 3/2
x = −1 ∨ x = 1
7 lis 22:58
Mila:
6*9
1/x+6*4
1/x−13*6
1/x=0 /:6
1/x⇔
| | 3 | | 2 | |
6*( |
| )1/x+6*( |
| )1/x−13=0 |
| | 2 | | 3 | |
6t
2−13 t+6=0
lub
x=1
x=−1 lub x=1
===========
7 lis 23:06