Funkcje ciągłe
Mariusz: Dobry wieczór mam zadanko Udowodnić że każde równanie stopnia nieparzystego n o
współczynnikach rzeczywistych postaci an*xn +an−1*xn−1+...+a1x+a0=0 ma przynajmniej jeden
pierwiastek rzeczywisty.
7 lis 21:08
Mariusz: Po przeczytaniu jeszcze raz tego zadania i przeczytania tw. Darboux poradziłem sobie
7 lis 21:17
Adamm: W(x)=xn+(an−1/an)xn−1+...+a0/an, n jest nieparzyste
mamy udowodnić że W(x)=0 ma przynajmniej jedno rozwiązanie
limx→∞ W(x) = limx→∞ xn(1+(an−1/an)x−1+...+(a0/an)x−n) = ∞
limx→−∞ W(x) = −∞
więc znajdziemy zawsze taki a, że W(a)<0 oraz taki b, że W(b)>0
W(x) jest funkcją ciągłą na przedziale [a; b]
W(a)W(b)<0
zatem na mocy tw. Darboux istnieje taki c∊[a; b] że W(c)=0
7 lis 21:20
Adamm: tak poza tym, mając same współczynniki wielomianu,
można znaleźć takie przedziały, że pierwiastki
na pewno się w nich zawierają
7 lis 21:21
Mariusz: ja trochę bardziej to rozpisałem ale zrobiłem identycznie bardzo dziękuje za uściślenie Adamm
7 lis 21:25
Maciek: Adamm, nie możesz tak podzielić bo an może być równe 0
7 lis 21:27
Adamm: nie może
zakładamy że n to stopień wielomianu
czyli an jest różne od 0
7 lis 21:30
Adamm: w 21:21 chodziło mi konkretnie o takie twierdzenie
twierdzenie Carmichaela
każdy pierwiastek wielomianu W(x)=xn+a1xn−1+...+an
spełnia nierówność
|x|≤|a1|+√|a2|+...+n√|an|
jeśli kiedyś będziesz miał liczby zespolone, to to twierdzenie działa również gdy
mówimy o pierwiastek zespolonych, a a1, ..., an są zespolone
7 lis 21:36
Maciek: a jak są zespolone to chyba można bez wartości bezwzględnych
7 lis 22:46
Adamm: nierówności nie są zdefiniowane w zbiorze liczb zespolonych
7 lis 22:47