Obliczyć logarytm.
Agnieszka: Witam, prosiłabym o rozwiązanie tego przykładu:
log2 x = 1/2 log2 9 + 2log2 4/3
7 lis 21:01
Ajtek:
Dla x>0 ← wiesz dlaczego

Prawa strona:
| | 16 | |
1/2log29+2log2(4/3)=log291/2+log2(4/3)2=log23+log2(16/9)=log2(3* |
| )= |
| | 9 | |
| | 16 | |
Teraz: log2x=log2 |
| ⇒ x=16/3 |
| | 3 | |
7 lis 21:07
the foxi: x>0
opuszczamy logarytmy, można powołać się na różnowartościowość f. logarytmicznej
7 lis 21:08
Agnieszka: Dziękuję bardzo za szybką odpowiedź!
7 lis 21:10
the foxi:
7 lis 21:11
Ajtek:
Powodzenia

.
7 lis 21:11