Indukcja
12345: Hej, mam problem z jednym zadaniem z indukcji.. Trzeba wykazać że dla dowolnej liczby
naturalnej
n zachodzi:
Dla każdego n>=4, gdzie n należy do naturalnych (n! >2n)
Nie wiem jak poradzić sb z tą silnią.. Może ktoś pomoże?
7 lis 20:57
b.: (n+1)! = (n+1) n!
7 lis 21:35
12345: Ale co w związku z tym?
7 lis 22:19
7 lis 23:52
Janek191:
Dla każdego n ≥ 4 i n ∊ℕ
n ! > 2n
1o
n = 4 4 ! = 1*2*3*4 = 24
24 = 16 więc 4 ! > 24
2o Zakładamy ,że prawdziwa jest nierówność n ! > 2n
Mamy pokazać,że zachodzi : [ n ! > 2n ] ⇒ [( n + 1) ! > 2n +1 ]
3o Mamy (n + 1)! = n !*( n + 1) .> 2n*( n + 1) = ( n +1)*2n >2* 2n = 2n +1
Na mocy indukcji matematycznej nierówność n ! > 2n jest prawdziwa dla naturalnego n ≥ 4.
8 lis 05:45