Rozwiąż równanie
Oliwia : Potrzebuje pilnej pomocy
Mam rozwiązać równanie
3x3−x=1−7x2
Przeniosłam na druga stronę i otrzymałam
3x3−x−1+7x2
Uporządkowałam i wyliczyłam p|−1 oraz q|3 następnie skorzystałam z wzoru p/q wyszło mi
+−1,+−1/3 czy to jest poprawne rozwiązanie?po czym obliczyłam w od każdej z liczb i nie
otrzymałam nigdzie w=0
Czy ktoś jest w stanie mi pomoc?
7 lis 20:45
Adamm: poprawna jest metoda
bo rozwiązania to tu nie ma
3x3+7x2−x−1 zeruje się dla x=−1/3
7 lis 20:51
Oliwia : I następnie skorzystać ze schematu hornera?
7 lis 20:52
Puma23: 3x
3+7x
2−x−1=0
Juz widac ze W(−1) i W(1)≠0
Podziel juz to sobie
7 lis 20:53
Oliwia : Dobra ok, dziękuje bardzo za pomoc
7 lis 20:54