Funckja kwadratowa
Mysiasty54: Jak obliczyć pole trójkąta o punktach A(−1,2) B(3,3) oraz C(2,7)?
Mam jakiś wzór, ale jest podobno jakiś sposób by liczyć trójkami czy coś(słyszałem).
7 lis 20:43
Puma23: jest kilka sposobow liczenia pola trojkata
jesli masz wzor to licz .
7 lis 20:45
Oliwia : Ja zrobiłabym to wektorami i wyliczyła tym samym d później wyloczyłabym boki ze wzoru na
odległość punktów podstawiła do wzoru i odpowiedz gotowa
7 lis 20:49
Eta:

Trójkąt ABC jest prostokątny i równoramienny ( sprawdź to)
|AB|=|BC|=
√17
| | 1 | |
P= |
| *√17*√17= .............. |
| | 2 | |
7 lis 20:56
Mila:

I ) sposób na poziomie SP
| | 1 | | 1 | | 1 | |
PΔABC=4*5−( |
| *4*1+ |
| *4*1+ |
| *3*5)=8.5 |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
II) sposób− wektory i wyznacznik
AB
→=[4,1]
AC
→=[3,5]
| | 1 | | 1 | |
PΔ= |
| *|4*5−1*3|= |
| *17=8.5 |
| | 2 | | 2 | |
III) sposób− Badasz czy Δ jest prostokątny
|AB|=
√42+12=
√17
|AC|=
√32+52=
√34
|BC|=
√12+42=
√17
|AC|
2=34
|AB|
2+|BC|
2=17+17=34⇔ΔABC− Δprostokątny
| | 1 | | 17 | |
PΔ= |
| *√17*√17= |
| =8.5 |
| | 2 | | 2 | |
7 lis 21:07
Mysiasty54: Dziękuję za pomoc. Wykorzystam chyba sposób z wektorami.
7 lis 21:12
Adamm: czwarty sposób, iloczyn wektorowy
a=[4; 1; 0]
b=[3; 5; 0]
axb=[0; 0; 17]
7 lis 21:13
Mysiasty54: A ta 5 w AC oraz 4 w AB skąd się wzięły?
7 lis 21:14
Mila:

AB
→[4,2] odczytuję w tak prostych przypadkach
Albo liczysz tak:
A(1,1)
B(5,3)
AB
→=[5−1,3−1]=[4,2]
7 lis 21:18