Oblicz przedzial
Gość: Oblicz x−1x2−3<0 wyszło mi x∊(−∞,1)\{−√3} czy na pewno to jest poprawne
Jak nie widać równania to w liczniku jest x−1 a mianownik x2−3
7 lis 20:41
Puma23: Zle a co z √3 ?
7 lis 20:46
Gość: √3 to około 1,73 czyli ponad jeden więc nie uwzglednilam a jak powinno być proszę o
wytłumaczenie
7 lis 20:49
Puma23: Dla √3 masz dzielenie przez 0
7 lis 20:55
Gość: Proszę możesz mi to rozpisać
7 lis 20:57
Gość: Ja pomnozylam to równanie obustronnie przez (x2−3)2 i wyszło mi (x−1)(x2−3)<0 D∊R\√3
i −√3 więc drugi nawias nie ma miejsc należących do dziedziny a w pierwszym to x<1 dlatego
tak mi wyszło ale nie kumam jak to widzisz z tym pierwiastkiem
7 lis 21:02
Puma23:

x
2−3≠0 x≠
√3 i x≠−
√3
zamiana na postac iloczynowa
(x−1)(x
2−3)<0
zerowe
x=1 x=
√3 x= −
√3 te dwa ostanie wyloczone z dziedziny
wezyk
x∊(−
∞ −
√3)U(1,
√3)
dla x=1 kropka niezamalowana bo nierownosc ostra
7 lis 21:07
Gość: Ahaaa dziękuję bardzo mi pomogles teraz rozumiem

^^
7 lis 21:12
,1: Mam jeszcze jedno pytanie mianowicie mam wyznaczyć zbiór c\d
Za c jest ten zbiór x−ów (−∞,1) a d to x∊ z przykładu wyżej i w odpowiedziach jest wynik ze ma
być (−1,∞) ale skąd to −1 tam się wzięło
7 lis 21:19