Ruch z siłą oporu
Jagi: Samochód o ciężarze 8kN zjeżdżając na luzie ze wzgórza nachylonego pod kątem 5° do poziomu
osiąga prędkość graniczną 48km/h. Jaka siła potrzebna jest do wjeżdżania w górę stoku z tą
samą prędkością?
7 lis 20:38
Sqrti:

sinα*F = Q
F = Q / sinα
dla prędkości granicznej:
F − F
oporu = a*m = 0
F
oporu = F = Q / sinα
dla ruchu pod górkę opór będzie taki sam, ale teraz samochód musi także pokonać siłę
grawitacji, więc:
F
wypadkowa = F + F
oporu = 2 * F = 2 * 8kN / sin5
7 lis 22:31
Jagi: Dzięki!
8 lis 06:55