zadania optymalizacyjne
xxx: Jakie wymiary powinna mieć puszka w kształcie walca o powierzchni całkowitej 150πcm
2 aby jej
objętość była największa?
2.Jakie wymiary powinna miec puszka w kształcie walca o objętości 0,5 l aby zuzyc jak najmniej
materiału do jej wytworzenia?
Proszę o pomoc

głownie na etapie liczenia pochodnej bo tam chyba gdzieś robię błąd. Dalsza
rzecz typu ekstrema powinna byc do ogarnięcie
7 lis 20:36
Janek191:
z.1
P
c = 2 P
p + P
b = 2 π r
2 + 2 π r*h = 150 π / : π r > 0
2 r
2 + 2 r h = 150
2 r h = 150 − 2 r
2
| | 150 − 2 r2 | |
V = π r2* h = π r2* |
| = 0,5 π*(150 r −2 r3) |
| | 2 r | |
V(r) = 0,5 π*( 150 r − 2 r
3)
więc
V '(r) = 0,5 π*( 150 − 6 r
2) = 0 ⇔ 6 r
2 = 150 ⇔ r = 5
ale
V ''(r) = 0,5 π*( −12 r) = − 6 π r < 0 dla r = 5
Funkcja V( r) osiąga maksimum dla r = 5
| | 150 − 2*25 | |
Wtedy h = |
| = 10 |
| | 2*5 | |
Odp. r = 5 cm, h = 10 cm.
======================
8 lis 06:23
Janek191:
z.2
V = π r
2 *h = 0,5 / * 2 r > 0 h > 0
2π r
2 h = 1
| | 1 | | 1 | |
Pc = 2 π r2 + 2π r h = 2 π r2 + 2π r* |
| = 2π r2 + |
| |
| | 2π r2 | | r | |
więc
| | 1 | | 1 | | 1 | |
Pc' ( r) = 4π r − |
| = 0 ⇔ 4 π r = |
| ⇔ r = |
| |
| | r2 | | r2 | | 3√4π | |
| | 2 | |
PC''(r) = 4 π + |
| > 0 więc funkcja Pc (r) osiąga minimum dla wyliczonego r. |
| | r3 | |
Wtedy
| | 1 | | 1 | |
h = |
| oraz r = |
| |
| | 2 π *3√16 π2 | | 3√4π | |
==============================
8 lis 06:38
Janek191:
z.2 Wyniki są w dm.
8 lis 06:56
xxx: a udało mi się rozwiązać, ale dziękuję bardzo!
8 lis 15:54