Rachunek prawdopodobieństwa
aalicjaa1306: W pewnej rodzinie jest troje dzieci. Prawdopodobieństwo urodzenia chłopca jest takie samo jak
prawdopodobieństwo urodzenia dziewczynki.
a) Znajdź prawdopodobieństwo, że co najmniej jedno z nich to dziewczynka.
b) Znajdź prawdopodobieństwo, że co najmniej dwoje z nich to dziewczynki.
7 lis 19:46
Pytający:
| | 1 | |
P(dziewczynka)=P(chłopiec)= |
| |
| | 2 | |
a)
| | 1 | | 7 | |
P(co najmniej jedna dziewczynka)=1−P(sami chłopcy)=1−( |
| )3= |
| |
| | 2 | | 8 | |
b)
P(co najmniej dwie dziewczynki)=P(dwie dziewczynki)+P(trzy dziewczynki)=
| | | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
= | *( |
| )2* |
| +( |
| )3= |
| |
| | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
7 lis 20:03