punkt przegięcia
Kuba: Witam, próbuję obliczyć punkt przegięcia w funkcji x2/2 + 1/x, wiem, że x to − pierwiastek 3
stopnia z 2 i y to samo. X oczywiście wyszedł mi z 2 pochodnej, ale y podkladajac ta liczbe za
x nie mogę wyliczyć. Ma ktoś pomysł jak to zrobić? czy może to jakiś błąd autora zadania?
7 lis 19:37
wiesiu:
0=1+x
3
x=−1
| | x2 | | 1 | |
f(x)= |
| + |
| = 0.5−1 =−0.5 |
| | 2 | | x | |
7 lis 19:48
Kuba: źle masz drugą pochodną moim zdaniem
7 lis 19:50
wiesiu: Rzeczywiście powinno być
2/x3+1
x=−3√2
7 lis 19:59
Kuba: x mam obliczony, potrzebuje wyliczić Y
7 lis 21:02
Kuba: serio nikt nie wie ?
7 lis 22:58
Kuba: mi wychodzi −pierwiastek 3 stopnia z 4 podzielic przez 2 + 1/−pierwiastek 3 stopnia z 2, ale za
chiny nie moge dojsc jak poskracac zeby wyszedl wynik z odpowiedzi
7 lis 23:00
piotr: wychodzi 0
7 lis 23:05
Kuba: no właśnie, jest moze jaki program ktory rysuje funkcje i wyznacza dokladny punkt przegiecia?
7 lis 23:10
piotr: x=−2
1/3
| | 22/3 | |
y= |
| − 2−1/3 = 22/3−1 − 2−1/3 = 2−1/3 − 2−1/3 = 0 |
| | 2 | |
7 lis 23:11
7 lis 23:12
piotr: może poćwicz potęgowanie a potem bierz się za pochodne
7 lis 23:13
Kuba: gościu chodzi o to, że w odpowiedziach jest wynik y=−pierwiastek 3stopnia z 2 i chcialem tylko
sprawdzic czy ja robie zle czy zle jest w odpowiedziach
7 lis 23:16
piotr: no to więcej wiary w swoje umiejętności życzę
7 lis 23:29
7 lis 23:32