Zbadaj zbieżność szeregu:
szereg: Zbadaj zbieżność szeregu:
∞
n=1
Próbuję zrobić to dzieki kryterium pomocniczym:
an ≤
bn
Jeśli ∑a
n rozbieżny to ∑b
n rozbieżny
'Podejrzewam rozbieżność'
| zmniejszam licznik | | n2+4n | |
| ≤ |
| |
| zwiększam mianownik | | n3+3n2+1 | |
Przykładowo daję:
| n | | n2+4n | |
| ≤ |
| |
| n3+3n3+n3 | | n3+3n2+1 | |
Próbowałem różnie układać
ten ułamek i ciągle nie wychodzi bo się gubię potem, ktoś mógłby
mi pomóc? Z góry dziękuję.
7 lis 19:15
szereg: kryt. porównawcze*
7 lis 19:18
jc: Prawie dobrze. Za mocno zmniejszyłeś licznik. Zostaw n2.
7 lis 19:27
szereg: Sprawdzam zbieżność szeregu:
| | n2 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
∑ |
| =∑ |
| =∑ |
| * |
| = |
| *∑ |
| |
| | 5n3 | | 5n | | 5 | | n | | 5 | | n | |
| | 1 | | 1 | |
Szereg ∑ |
| jest rozbieżny (harmoniczny) zatem szereg ∑ |
| jest rozbieżny a |
| | n | | 5n | |
więc na mocy kryterium porównawczego
| | n2+4n | |
szereg ∑ |
| jest rozbieżny. |
| | n3+3n2+1 | |
Dobrze?
7 lis 19:32
jc: TAK
7 lis 19:34
szereg: Hmmm jest jakiś sposób może, żeby nie przesadzić ze zwiększaniem/zmniejszaniem
licznika/mianownika?
np. w tym przykładzie gdybym zostawił samo n w liczniku (tak jak miałem na początku to
wychodzi zbieżny szereg.
7 lis 19:36
jc: Patrzysz na decydujący wyraz licznika/mianownika.
7 lis 19:46
szereg: Decydujący=Najwyższa potęga zmiennej licz/mian?
7 lis 19:47
b.: @szereg 19:47: Tak,
ładnie to wygląda z tymi kolorkami, napracowałeś się
7 lis 20:12
Adamm: 19:32
skoro szereg jest rozbieżny to tych równości nie można postawić
tak samo moim zdaniem powinno się robić z granicami, ale to już się przyjęło
7 lis 20:43