problem z zadaniem
asia: hej, podczas rozwiązywania zadania utknęłam w tym miejscu:
8sin2α − 8sin4α = 18
jak sobie dalej z tym poradzić? wyciągnąć coś przed nawias, rozwinąć?
7 lis 18:37
PW: sin2α−sin4α=(2 i trochę), to niemożliwe.
7 lis 18:39
asia: faktycznie, błąd w obliczeniach. wychodzi 8sin2α=8sin4α, czyli sin2α=sin4α
7 lis 18:41
asia: i jak dalej to rozwiązać?
7 lis 18:46
b.: sin4α można rozpisać ze wzoru na sin(2x), przenieść wszystko na jedną stronę, wyłączyć sin2α
przed nawias
7 lis 18:47
Maciek: 2α=4α
7 lis 18:48
PW: Maciek 
, nie wygłupiaj się.
7 lis 18:51
wiesiu: Wstaw parametr t=2α
wtedy:
sin(t) = 2sin(t)*cos(t)
Pamiętaj także o miejscach zerowych!
7 lis 18:57
asia: hmm.. czyli
sin2α − sin4α =
sin2α − sin(2*2α) =
2sinαcosα − 2sin2αcos2α = ... tak? czy nie rozpisywać z cosinusami?
7 lis 18:57
PW: Nie, rozwiązać na zasadzie
− Jaki jest związek między α i β, jeśli
sinα = sinβ.
To przecież podstawowy typ równania trygonometrycznego (najłatwiejszy).
7 lis 19:20