Procenty - pytanie o inny sposób rozwiązania
cc: W szkole były 13 872 książki. Dzięki zakupom na początku roku ich liczba wzrosła o 6,25%. Ile
książek jest teraz w bibliotece?
0,0625 * 13 872 = 867
13 872 + 867 = 14 739 (odp. poprawna)
Chciałbym zapytać czy da się to obliczyć jakoś za jednym razem mnożąc razy te 106,25%? Ale jak
to wtedy zapisać?
7 lis 17:21
Satan: Niech x = 13 872
x + 0,0625x = x(1+0,0625) = 1,0625x = 106,25%x
Rozumiesz?
7 lis 17:25
cc: No teraz to się wydaje jakieś proste :X, a nie umiałem na to wpaść.. dzięki
7 lis 17:27
Satan: Byle do przodu
7 lis 17:31