Okresowosc funkcji
5-latek: Napradwe nie klamie
Dawno juz skonczylem szkole i zapomnialem jak sie to liczy
Musze wrocic do trygonometrii bo biore teraz funcje okresowe i te nieszczesne dla mnie liczenie
okresow funkcji trygonometrycznych
| | 1 | |
Proste typu y=sin2x y= cos |
| x tg i ctg daje rade bez broblemu |
| | 2 | |
Ale takie y= sin(x+π/2) t o pewnie bedzie y=cosx okres T=2π
A tutaj
7 lis 16:51
5-latek:
7 lis 17:23
7 lis 17:42
5-latek: wiesiu 
Ale potrzebuje dokladnej rozpiski wedlug wzoru
7 lis 17:43
5-latek: Moze ktos to rozpisac ?
7 lis 17:57
wiesiu: Jak bardzo dokładną?
7 lis 18:06
5-latek: najbardziej
7 lis 18:08
wiesiu: Tylko nie wiem czy nie rozumiesz jak to robić, czy potrzebujesz to z definicji
7 lis 18:26
wiesiu: f(x)=f(x+t)
y=sin(3x)
sin(x)=sin(3(x+t)) <=podstawienie x+t do x
sin(x)=sin(3x+3t)
p=3x <=argument pomocniczy
f(p)=sin(p+3t) <=okres sinusa to 2π
sin(x)=sin(p+3t)
3t=2π
7 lis 18:40
5-latek: Dobrze dzieki .
7 lis 18:42
wiesiu: Tu jest inne wyprowadzenie tylko że potem jakieś dziwy wyszły i tym bym się nie
sugerował(przynajmniej ostatnią linijką)
| | π | | π | |
1−3sin(3x− |
| +t) = 1−3sin(3x− |
| ), x∊ℛ |
| | 4 | | 4 | |
| | π | | π | |
sin(3x− |
| +t) = sin(3x− |
| ), x∊ℛ |
| | 4 | | 4 | |
| | π | | π | |
sin(3x− |
| +t)−sin(3x− |
| )=0, x∊ℛ |
| | 4 | | 4 | |
| | t | | π | | t | |
−2sin( |
| )cos(3x− |
| + |
| )=0, x∊ℛ |
| | 2 | | 4 | | 2 | |
7 lis 18:43
5-latek: Ok
7 lis 18:58