Funkcja kwadratowa z parametrem
Satan: Funkcja f jest określona wzorem f(x) = (k−2)x
2−(k+1)x−k = 0, gdzie k jest parametrem.
a) rozwiązania x1 i x2 równania f(x) = 0 spełniają warunki |x1−x2| < 1, wyznacz k
b) wyznaczyć wszystkie całkowite wartości parametru k, dla których iloczyn dwóch różnych miejsc
zerowych funkcji f jest liczbą całkowitą
Próbowałem, ale wciąż nie wiem jak to rozwiązać. Proszę o rozwiązanie i, jeśli można,
wytłumaczenie
7 lis 16:50
PW: Wskazówka do a). Nierówność
|x1−x2| < 1
jest równoważna nierówności
|x1−x2|2 < 12
(x1−x2)2 < 1
x21−2x1x2+x22 < 1
(x1+x2)2−4x1x2 < 1
7 lis 16:59
Satan: Że też na to nie wpadłem... Więc:
x1+x2 = −b/a
x1x2 = c/a
(x1+x2)2−4x1x2 = (−b/a)2−4c/a = b2/a2−4ca/a2 = (b2−4ac)/a2 = Δ/a2
Reszta nie będzie problemem w tym podpunkcie. Co do podpunktu b) − nie do końca wiem jak się za
to zabrać. Pod uwagę muszę brać, że x1x2 = 1 oraz x1x2 = n, n∊ℤ?
7 lis 17:17
Adamm: k≠2, Δ>0
| −k | | k | | 2 | | 2 | |
| ∊C (całkowite) ⇔ |
| ∊C ⇔ 1+ |
| ∊C ⇔ |
| ∊C |
| k−2 | | k−2 | | k−2 | | k−2 | |
k−2 musi być dzielnikiem dwójki
k−2∊{1, −1, 2, −2}
k∊{3, 1, 4, 0}
7 lis 17:25
Satan: Zrozumiałem. Oj muszę się jeszcze trochę pouczyć

Dziękuję PW oraz Adamm
7 lis 17:29