rownanie logarytmowane
lucek8137: Rozwiązać równania:
(i)
x
3
−
4
x
2
+ 5
x
−
2 = 0;
(ii)
x
3
+ 3
x
2
−
25
x
−
75 = 0;
(iii) 5
x
2
+2
= 125
2
x
−
2
;
(iv) (
1
6
)
x
−
3
= 36
3
x
+5
;
(v) ln(
x
2
) = 2;
(vi) ln(
x
2
+ 1) + ln(
x
+ 2) = ln 6;
(vii) ln
x
+ ln(2
x
)
−
ln(3
x
) = 1;
(viii) 3
x
+
|
2
−
x
|
= 10.
7 lis 16:02
Janek191:
Co to ma być ?
7 lis 16:04
5-latek: Czyz zes oczadzial? Sprawdziles co napisales?
7 lis 16:04
3Silnia&6: to jest rownanie logarytmowane
7 lis 16:04
7 lis 16:05
lucek8137: (i) x3−4x2+ 5x−2 = 0;
(ii)x3+ 3x2−25x−75 = 0;
(iii) 5x2+2= 1252x−2
(iv) (1/6)x−3= 363x+5
(v) ln(x2) = 2
(vi) ln(x2+ 1) + ln(x+ 2) = ln 6;
(vii) lnx+ ln(2x)−ln(3x) = 1;
(viii) 3x+|2−x|= 10.
7 lis 16:08
PW: lucek8137, daj spokój. Jedno zadanie, dobrze przepisane − dotąd patrz po lewej na
"wpisz, a otrzymasz" i próbuj aż zobaczysz na ekranie poprawne napisy.
7 lis 16:14
lucek8137: x3−4x2+ 5x−2 = 0
7 lis 16:16
PW: Pierwszy przykład po lewej stronie okienka edycyjnego pokazuje jak wpisywać potęgę. Nie licz na
to, że będą się domyślać albo dopytywać.
7 lis 16:18
Janek191:
1) x3 − 4 x2 + 5 x − 2 = 0
x = 1 bo 1 − 4 + 5 − 2 = 0
Dzielimy przez ( x − 1)
(x3 −4 x2 + 5 x − 2) : ( x − 1) = x2 − 3 x + 2
−x3 + x2
−−−−−−−−−−
− 3 x2 + 5 x
3 x2 − 3 x
−−−−−−−−−−−−−−
2 x − 2
− 2 x + 2
−−−−−−−−−−
0
oraz
x2 − 3 x + 2 = 0
(x − 1)*(x − 2) = 0
x = 1 lub x = 2
Odp. x = 1 ( podwójny ) lub x = 2
=============================
7 lis 16:21
Janek191:
2) x3 +3 x2 − 25 x − 75 = 0
x2*( x + 3) − 25*( x + 3) = 0
( x + 3)*( x2 − 25) = 0
(x + 3)*( x − 5)*(x + 5) = 0
x + 3 = 0 lub x − 5 = 0 lub x + 5 = 0
x = − 3 lub x = 5 lub x = − 5
========================
7 lis 16:24