Wyznacz wartości parametru m, dla których równanie ma dwa pierwiastki ujemne
Maria: 2x
2+mx−3=0
| ⎧ | delta>0 | |
| ⎨ | x1x2>0 |
|
| ⎩ | x1+x2<0 | |
delta=m2+24
x1x2=−
32
7 lis 15:26
Maria: −32>0 − czy to znaczy, że równanie nie ma rozwiązań?
7 lis 15:28
5-latek: tak ale nierownosc
7 lis 15:30
5-latek: A co bedzie rozwiazaniem tej nierownosci
m2+24>0 ?
7 lis 15:33
Jerzy:
To oznacza,że nie może mieć dwóch ujemnych pierwiatków.
7 lis 15:33
5-latek: Niech troche pocwiczy .
7 lis 15:34
PW: Proponuję takie ćwiczenie − bez nieśmiertelnej delty. Nie jest to dobry (szybki) sposób
rozwiażania, ale jako ćwiczenie...
| | m | | m | | m | | 3 | |
x2+2 |
| +( |
| )2−( |
| )2− |
| =0 |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | m | | √m2+9 | | m | | √m2+9 | |
(x+ |
| − |
| ) (x+ |
| + |
| )=0 |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
Rozwiązania to
| | −m+√m2+9 | | −m−√m2+9 | |
x1= |
| i x2= |
| |
| | 2 | | 2 | |
x
2<0 dla dowolnej wartości parametru m. Aby x
1<0., czyli
musiałoby być
m>
√m2+9
co jest niemożliwe, gdyż
√m2+9 >
√m2 = |m|,
7 lis 15:53
5-latek: A Maciarewicz niesmiertelny jak Lenin
I co na to powiesz ?
7 lis 15:59
PW: Na nieśmiertelność nie ma sposobu, zawsze górą.
7 lis 16:11