Rozłóż na sumę rzeczywistych ułamków prostych funkcję wymierną właściwą
SEKS INSTRUKTOR: Rozłóż na sumę rzeczywistych ułamków prostych funkcję wymierną właściwą
=>
I co z tym należy dalej zdziałać? Nie mam pomysłu :C
7 lis 14:53
Jerzy:
To wstęp do całek ?
7 lis 14:54
Adamm: no i teraz
| x2+3 | | Ax+B | | C | |
| = |
| + |
| |
| (x2+x+4)(x+1) | | x2+x+4 | | x+1 | |
x
2+3=(Ax+B)(x+1)+C(x
2+x+4)
porównujesz współczynniki, rozwiązujesz układ równań
7 lis 14:56
SEKS INSTRUKTOR: @Jerzy − algebra z geometrią analityczną
@Adam chodzi o to, zeby stopień licznika byl o jeden stopien niższy od stopnia mianownika?
7 lis 15:00
Jerzy:
Przecież tak masz. Jeszcze sie narozkładasz przy całkowaniu funkcji wymiernych.
7 lis 15:01
Jerzy:
Pierwszy ułamek: st.licznika 1, st.mianownika 2
Drugi: st.licznika 0 , st.mianownika 1
7 lis 15:02
SEKS INSTRUKTOR: no tak, tak, to tylko kontrolne, czy dobrze zrozumialem

dzieki!
7 lis 15:07
Adamm: popatrz do książki z analizy/algebry
i nie zawracaj...
7 lis 15:08
SEKS INSTRUKTOR: niby rozumiem, ale nie wiem jak utworzyc ten uklad rownan

Podpowiesz jakos?
7 lis 15:11
Adamm: porównujesz współczynniki
co w tym nie rozumiesz
wiesz co to jest współczynnik?
7 lis 15:11
Jerzy:
Wymnóż cała prawą stronę, uporządkuj i porównuj współczynniki ze stroną lewą.
7 lis 15:14
Adamm: no dobra, skoro to twój pierwszy raz, to ułożę ten układ za ciebie
x2+3=Ax2+Bx+Ax+B+Cx2+Cx+4C
1=A+C
0=B+A+C
3=B+4C
7 lis 15:15
SEKS INSTRUKTOR: ahhhh... dziekuję

już wiem
7 lis 15:15