Znajdź resztę z dzielenia wielomianów bez wykonywania dzielenia.
BotQ: Znajdź resztę z dzielenia wielomianu P(x) przez Q(X). Nie wykonuj dzielenia.
P(x) = x25+3x5+x2−4
Q(x) = x2+1
Wiem, że P(x) = Q(x)*S(x)+R(x) a miejscami zerowymi wielomianu Q(x) są i oraz −i, prawda? Tylko
nie mogę sobie poradzić z pozostałą częścią zadania.
7 lis 14:42
Jerzy:
R(x) = P(i) lub R(x) = P(−i)
7 lis 14:47
Adamm: niech x2=−1
mamy
P(x)=x25+3x5+x2−4=4x−5
czyli reszta wynosi
4x−5
7 lis 14:49
jc:
x2 = −1 mod( x2+1)
x24 = 1 mod( x2+1)
x25 = x mod( x2+1)
x5 = x mod( x2+1)
x25+3x5+x2−4 = x+3x−1−4=4x − 5 mod( x2+1)
Szukana reszta = 4x − 5
7 lis 14:51
BotQ: Super,dziękuję za pomoc. Ale mam problem jeszcze z kolejnym przykładem, jeżeli by ktoś mógł
mnie naprowadzić na rozwiązanie to byłbym wdzięczny.
P(x) = x99−2x98+4x97
Q(x) = x4−16
Oczywiście polecenie takie samo jak poprzednio.
7 lis 15:15
Adamm: x4=16
P(x)=x99−2x98+4x97=1624(x3−2x2+4x) <− reszta
7 lis 15:19
BotQ: Dziękuję.
7 lis 16:21