Wzór funkcji g(x) dla funkcji f(x) jest równy
Kamil: Wzór funkcji g(x)= f(x+2) dla funkcji f(x) = −x2+3x jest równy?
7 lis 14:19
Jerzy:
g(x) = −(x + 2)2 + 3(x + 2) = ....
7 lis 14:20
Kamil: Kurczę tylko czemu tak?
Jakbym mógł prosić o wyjaśnienie to poproszę.
7 lis 14:28
Jerzy:
f(x) i f(x+2) czyli w miejsce x podstawiasz x + 2
7 lis 14:33
Adamm: f(x)=−x2+3x
f(u)=−u2+3u
u=x+3
f(x+3)=−(x+3)2+3(x+3)
nie wiem czy ci się coś rozjaśniło
7 lis 14:39
Jerzy:
Trochę mu ściemniłeś tą 3.
7 lis 14:44
Adamm: a no tak
pomyliłem się
7 lis 14:47