Granice ciągów liczbowych
toja:
a) lim √9n + 4*3n + 1 − √9n + 3
b) lim 7n − 2*52n + 3*9n+5 + 4
W obu przypadkach n−>∞
Za nic nie chce mi wyjść cokolwiek innego od nieskończoności, a ponoć obie mają być właściwe.
7 lis 13:49
zbn137: w a) trzeba skorzystać ze wzoru (a−b)(a+b)=a
2−b
2 czyli przemnoż górę i dół przez
to samo tylko z plusem w środku
wtedy wyjdzie
| | 4*3n−2 | |
lim |
| = 1 |
| | 3n√1+4*1/3n+1/9n+3n√1+3*1/9n | |
7 lis 14:34
jc: To nieszczęsne wyciąganie .... Granica = 2.
7 lis 14:44
toja: Czyli dobrze robiłem tylko źle policzyłem..
Ktoś b)?
7 lis 15:26