Emil:
W firmie "komin" pracuje łącznie z szefem 25 osób. Średnia płaca wynosiła do niedawna 1500zł ale ostatnio wszyscy oprócz szefa dostali 10 % podwyżki i średnia wzrosła do 1600zł. Ile zarabia szef "komina"
4 lut 21:19
Jakub:
x - płaca szefa
y - płaca pracowników
25*1500=37500 - tyle idzie pieniędzy w tej firmie na płace
x+24y = 37500 <-pierwsze równanie
y+0,1y=1,1y - płaca pracownika po 10% podwyżce
25*1600=40000 - tyle idzie pieniędzy na płace po podwyżce
x+24*1,1y=40000 <-drugie równanie
Masz dwa równania z dwoma niewiadomymi. Teraz tylko rozwiązać układ równań.
4 lut 22:34