matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Oblicz granicę
Halinka:
lim(1/cosx)
x
x→
∞
7 lis 10:33
jc:
cos x = cos
2
x/2 − sin
2
x/s = 1 − 2 sin
2
x/2
7 lis 11:12
jc:
Nie ma granicy. Podstaw ciąg x
n
=2nπ, otrzymasz 1. Podstaw ciąg x
n
=2nπ+π/4, otrzymasz
∞
.
7 lis 11:41