granice funkcji
RonnieBonnie:
Cześć proszę o sprawdzenie czy dobrze zozwiązałem granicę najpierw korzystałem ze wzoru
| | 1 | | 1 | |
lim(1+ |
| )x = |
| a potem z Hospitala |
| | x | | e | |
n−>
∞
| | 4n+3 | | 1 | | −4n+14 | |
lim( |
| )−2n+7 = lim ((1 + |
| )(4n+1)/2) |
| = |
| | 4n+1 | | | | 4n+1 | |
n−>
∞ n−>
∞
e
−1
7 lis 10:00
Jerzy:
Wynik dobry , metoda pokrętna.
7 lis 10:05
Jerzy:
Pierwszy wzór niepoprawny.
7 lis 10:11
RonnieBonnie: czyli zła?
7 lis 10:12
RonnieBonnie: a tak tak tam ma być e
7 lis 10:12
Jerzy:
| | 2 | | −2n+7 | |
= limn→∞[(1 + |
| )4n+1] |
| = (e2)−1/2 = e−1 |
| | 4n+1 | | 4n+1 | |
7 lis 10:16
RonnieBonnie: Faktycznie ładniejszy zais, dziękuję
7 lis 10:19
RonnieBonnie: Ale to chyba to samo, prawda ?
7 lis 10:20
jc:
Dzielisz licznik i mianownik przez 4n. Dalej prosto.
| | 4n+3 | | 4n+3 | | 3 | | 1 | |
( |
| )−2n+7 = ( |
| )7 (1+ |
| )−2n (1+ |
| )2n |
| | 4n+1 | | 4n+1 | | 4n | | 4n | |
→1 * e
−2*3/4 * e
2/4=e
−1
7 lis 10:26
RonnieBonnie: A nie może być tak jak ja zrobiłem ?
7 lis 10:27
jc: Sposób, który przedstawiłem, poznałem czas pewien tutaj na forum.
Wydaje mi się, że że tak jest prościej, bo prawie nic nie trzeba przekształcać.
| | kn+a | | kn+a | | kn+a | |
( |
| )dn+r = ( |
| )k ( |
| )dn |
| | kn+b | | kn+b | | kn+b | |
Pierwszy czynnik →1.
| | kn+a | | | | ead/k | |
( |
| )dn = ( |
| )dn→ |
| |
| | kn+b | | | | ebd/k | |
7 lis 10:51
RonnieBonnie: Dziękuję bardzo faktycznie fajny
7 lis 10:52
RonnieBonnie: Jednak rozwiązałem to zadanie na kolokwium sposobem jak przedstawiłem na początku.
Myślicie że mi to uznają ?
7 lis 10:53
jc: Czy potrafisz zacytować twierdzenie, na którym opierasz rachunek?
To nie jest trudne, ale ja bym o to spytał.
7 lis 11:03
RonnieBonnie: l'Hospitala, myśle że tak i nawet zrobić dowód
7 lis 11:08
jc: Jerzego spytałbym o to samo.
7 lis 11:09
jc:
Sytuacja wygląda mniej więcej tak:
an →a
bn →b
Dlaczego (an)bn →ab ?
To nie jest trudne.
7 lis 11:10
Jerzy:
Korzystanie z reguły H przy takiej granicy jest nieuzasadnione.
7 lis 11:14
RonnieBonnie: najpierw wzór potem H
7 lis 11:21
Jerzy:
Ale do czego chcesz tu stosować H ?
7 lis 11:23
RonnieBonnie: Do potęgi nad e
7 lis 11:25
Jerzy:
| | an + b | | a + b/2 | | a | |
limn→∞ |
| = lim |
| = |
| |
| | cn + d | | c + d/n | | c | |
Bez żadnej reguły H !
7 lis 11:29