wyznacz wartości parametru m dla których równanie ma dwa rozwiązania ujemne
Maria: (3−m)x2+(m−2)x+(m−5)=0
6 lis 23:24
5-latek: 3−m≠0
Δ≥0
x1*x2>0
6 lis 23:32
Maria: Czy możesz sprawdzić że poprawnie podliczyłam deltę
m2+4−4m−4(3m−m2−15+5m)=m2+4−4m−12m+4m2+60−20m=5m2−36m+64
delta=16
6 lis 23:39
the foxi: A co z x
1+x
2<0...?
7 lis 01:20
Janek191:
( 3 − m) x
2 + ( m −2) x + ( m − 5) = 0
3 − m ≠ 0 ⇒ m ≠ 3
Δ > 0
x
1*x
2 > 0
x
1 + x
2 < 0
Δ = m
2 − 4 m + 4 − 4*( 3 − m)*(m − 5) = m
2 − 4 m + 4 − 4*(3 m − 15 − m
2 + 5 m) =
= m
2 − 4m + 4 + 4m
2 − 32 m + 60 = 5 m
2 − 36 m + 64
5 m
2 − 36 m + 64 > 0
Δ
m = 1 296 −1 280 = 16
| | 36 − 4 | |
m1 = |
| = 3,2 m2 = 4 |
| | 10 | |
więc
m ∊ ( −
∞: 3,2) ∪ ( 4, +
∞)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
Dalej wzory Viete'a.
7 lis 07:52