parzystosc funkcji
Puma23: czy funkcja jest parzysta
f(x)= x|x|
f(−x)= −x|−x|= −x|x|
f(−x)= −f(x) jest nieparzysta
6 lis 22:03
PW:
6 lis 22:07
Puma23: OK. dzieki
Mam jeszcze kilka przykladow i zeby nie zakladac nowego tematu bede tutaj je pisac
f(x)= −x3−x2−x
f(−x)= −(−x)3−(−x)2−(−x)= x3−x2+x
f(−x)≠f(x)
f(−x)≠−f(x)
funkcja nie jest parzysta a nie nieparzysta
6 lis 22:15
Adamm: tak
6 lis 22:34
Jerzy:
f(x) = x|x| nie jest funkcją parzystą.
6 lis 22:37
Puma23: f(x)= sinx*cosx*tg2x
f(−x)= sin(−x)*cos(−x)*tg2(−x)
f(x)= −sinx*cosx*(−tgx)2
f(−x)= −sinx*cosx*tg2x= −(sinx*cosx*tg2x)
f(−x)= −f(x)
funkcja nieparzysta
6 lis 22:38
PW: Tak! Jerzy odpowiedział poprawnie na postawione pytanie.
6 lis 22:39
Adamm: tak, tylko zwracaj uwagę na dziedzinę
jeśli x∊D to musi być −x∊D
6 lis 22:40
Puma23: dzieki za uwagi . Musze zwrocic na to baczniejsza uwage
6 lis 22:41
Puma23: | | x | |
f(x)= |
| tgx≠0 x≠0+kπ i k∊C |
| | tgx | |
| | −x | | −x | | x | |
f(−x)= |
| = |
| = |
| = f(x) |
| | tg(−x) | | −tgx | | tgx | |
Jest to funkcja parzysta
6 lis 22:54
Adamm:
6 lis 22:54
Puma23: f(x)= x*lnx df=(0,∞)
dziedzina nie jest symetryczna wzgledm zera wiec ta funkcja nie jest funkcja parzysta ani
funkcja nieparzysta
6 lis 22:57
Adamm:
6 lis 22:58
Puma23: Dzieki bardzo
A jak mozna sobie poradzic z taka funkcja
f(x)= −||x|*x+x2|
czy tez trzeba rozpisywac ?
6 lis 23:00
Adamm: f(1)=...
f(−1)=...
sprawdź
6 lis 23:04
Puma23: f(x)= {1 x∊W
{0 x∊Q
Df=R
Jezeli x∊W takze −x∊W f(x)= 1 i f(−x)=1 f(x)= f(−x)
jesli x∊Q to −x∊Q f(x)=0 i f(−x)=0 f(x)= f(−x)
Ta funkcja jest parzysta .
6 lis 23:08
Puma23: Sprawdze za chwile
6 lis 23:10
Adamm: Q oznaczamy liczby wymierne
niewymierne zazwyczaj oznaczamy
R\Q
ale w porządku
6 lis 23:10
Puma23: Ostatnia
f(x)= sinx+cosx Df=R
f(−x)= sin(−x)+cos(−x)
f(−x)= −sinx+cosx = −(sinx−cosx)
Nie jest funkcja parzysta
−f(x)= −sinx−cosx≠f(−x)
funkcja takze nie jest nieparzysta
6 lis 23:15
Adamm: może być
6 lis 23:19
Puma23: dzieki za pomoc .
6 lis 23:20