zadania optymalizacyjne, pochodne
mewa: Jaką największą objętość może mieć stożek którego tworząca ma długość 6cm?
Dzięki za wszelką pomoc i porady
6 lis 22:00
'Leszek: V= πr2*h/3
L = 6 cm , tworzaca , r2 +h2 = L2 ⇒ r2 = L2 − h2
Czyli : V = (1/3)*π*( L2 − h2 )*h
Jest to funkcja jednej zmiennej h , oblicz pochodna tej funkcji i jej max .
6 lis 22:07
Janek191:
r
2 + h
2 = 36 ⇒ r
2 = 36 − h
2
więc
| | 1 | | 1 | |
V = |
| π*( 36 − h2)*h = |
| π*(36 h − h3) |
| | 3 | | 3 | |
więc
| | 1 | |
V'(h) = |
| π*( 36 − 3 h2) = 0 ⇔ h2 = 12 = 4*3 |
| | 3 | |
h = 2
√3
wtedy r
2 = 36 − 12 = 24
| | 1 | |
Vmax = |
| π*24*2√3 = 16√3 π |
| | 3 | |
===================================
6 lis 22:08
mewa: Dziękuję, mam jeszcze ostateczną prośbę:
dziedzina to h∊(0;6)?
a pochodna V(h) to −3H2+36?
6 lis 22:09
mewa: Janek191, dziękuję
6 lis 22:10