gr
olka: Jak obliczyc taka granice?
x→1−
| | 0 | |
wychodzi mi |
| , co dalej? |
| | ln0 | |
6 lis 21:07
olka:
6 lis 21:10
olka:
6 lis 21:14
jc:
(x+1) ln x /[ ln (1−x) + (3−x) ]
x →1−, ln (1−x) →−∞
granica = 0
6 lis 21:31
Janek191:
Tam jest pewnie pomyłka ?

w mianowniku.
6 lis 21:37
olka: nie ma pomyłki u mnie
6 lis 21:51
b.: | | 0 | | 0 | |
@olka: |
| to nic strasznego, ln 0 = −∞ (formalnie), a |
| =0. |
| | ln0 | | −∞ | |
6 lis 21:53
Adamm: napisałeś formalnie, ale to jest właśnie nieformalnie
6 lis 21:56
b.: Zgadza się, i zresztą nie tylko to, ale też i pozostałe napisy.
6 lis 22:16
b.: Ale jakoś ten ln 0 najbardziej mnie kłuł w oczy
6 lis 22:16
jc: Jest pomyłka, nie napisało się ln przed drugim nawiasem w mianowniku.
6 lis 22:17
olka: dziękuje @b.
6 lis 23:01