funkcja kwadratowa
kondz: Zad 1. Działka ma kształt prostokąta o przekątnej 20 m. Gdybyśmy krótszy bok działki
powiększyli o 3m, a dłuższy o 4m, to pole działki zwiększyłoby się o 108m2. Podaj wymiary tej
dzialki.
Zad 2. Maszyna A moze wykonać pewną prace w czasie o 5 h krótszym niż maszyna B.Obie maszyny
działając razem mogą wykonać tę pracę w ciągu 6 h. Po dwóch godzinach wspólnej pracy maszyna A
została wyłączona. Ile godzin po wyłączeniu maszyny A musi pracować maszyna B, aby dokończyć
tą prace?
Potrzebuję rozwiązania i wyjaśnienia
6 lis 21:00
Miłosz:

Podpowiedzi do zadania 1
(a +3) * ( b + 4 ) = 108m
2
A
2 + B
2 = C
2
6 lis 21:09
Janek191:

( x + 4)*( y + 3) − x*y = 108
x* y + 3 x + 4 y + 12 − x*y = 108
| | 3 | |
3 x + 4 y = 96 ⇒ 4 y = 96 − 3 x ⇒ y = 24 − |
| x |
| | 4 | |
oraz
x
2 + y
2 = 20
2
| | 3 | |
x2 + ( 24 − |
| x)2 = 400 |
| | 4 | |
| | 9 | |
x2 + 576 − 36 x + |
| x2 = 400 |
| | 16 | |
Δ = 1 296 − 1 100 = 196
√Δ = 14
| | 36 + 14 | | 16 | |
x = |
| = 50* |
| = 16 |
| | | | 50 | |
y = 24 − 12 = 12
Odp.
x = 16 m , y = 12 m
=================
6 lis 21:17
kondz: @Janek191 −swietnie dzieki wielkie
6 lis 21:19
Janek191:
z.2 Odp. 10 godzin.
6 lis 22:00