Wykaż, że ...
Karina : Wykaż, że jeżeli kąty α i β są kątami równoległoboku to sin2α2 + sin2β2 = 1
Na początku chciałam wymnożyć obie strony przez 2. Następnie znalazłam pewien wzór i go
podstawiłam otrzymując wyrażenie takie: 2−cosα+cosβ=2. W jaki sposób dalej to udowodnić?
6 lis 20:54
Eta:
α+β=180
o −−− własność w równoległoboku
| α | | β | | β | | α | |
| + |
| =90o to |
| = 90o− |
| |
| 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | α | | α | |
zatem sin2 |
| +cos2 |
| =1 |
| | 2 | | 2 | |
6 lis 21:00
Karina : W taki sposób, bardzo dziękuje.
6 lis 21:06