matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
obliczanie kątów w trójkącie
Agata:
W trójkącie prostokątnym jedno z kątów jest α a drugie β. Jeżeli:
√
5
sinα + sinβ =
2
To: cosα * cosβ = ?
30 sty 15:56
mela:
w trójkącie prostokątnym: sinβ= cosα i cosβ= sinα
√
5
sinα+cosα =
/
2
2
sin
2
a + 2sina*cosa+cos
2
a =
5
4
2sina*cosa=
5
4
−1=
1
4
sina*cosa=
1
8
cosα*cosβ= sinα*cosα=
1
8
30 sty 16:17
Agata:
dzięki bardzo!
30 sty 16:32