Oblicz x
Dorsz: | | 1 | | 1 | | 1 | |
Oblicz x jeśli: 3√25* |
| / 6√252 * √5x = |
| * |
| |
| | √5 | | 25 | | 4√252 | |
Mógłby ktoś pomóc, kompletnie nie wychodzi mi to zadanie
6 lis 20:37
: a co ci wychodzi

pokaż
6 lis 20:40
Miłosz: Eee wystarczy, że zapoznasz się z paroma wzorami dt. pierwiastków i potęgowania.
Np.
3√25 = 5 do potęgi 12
na dole Ci się to skróci i będzie to samo
po drugiej stronie masz w drugim ułamku na dole 5, ponieważ będzie 25 do potęgi 24 czyli
do potęgi 12
6 lis 20:45
5-latek: Nie wypisuj kolego glupot
3√25≠√5
6 lis 20:47
Dorsz: Wychodzi mi że x=5 albo x=−5 a ma być x=25
6 lis 20:47
Miłosz: Tam jest błąd, z rozbiegu :x
3√25 = 25 do potęgi 13
pokaz swoje obliczenia
6 lis 20:49
Eta:
Rybko zapisz to porządnie ( użyj nawiasów) bo nie wiadomo o co kaman ?
6 lis 20:50
Eta:
6√252=
3√25 ,
4√252=
√25=5
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
3√252* |
| * |
| = |
| * |
| |
| | √5 | | 3√25*√5x | | 25 | | 5 | |
x=25
6 lis 20:56
Dorsz: Dzięki
6 lis 21:27
Eta:
6 lis 21:31