Trygonometria - prosze o pomoc
Kaśka : Błagam o pomoc

Nie moge tego udowodnić... Uzasadnij tożsamość
| sin2 x − cos2 x | |
| = tgx − ctgx |
| sinx cosx | |
6 lis 20:02
the foxi: | | sin2x | | cos2x | |
L= |
| − |
| |
| | sinxcosx | | sinxcosx | |
6 lis 20:05
Kaśka: I jak dalej?
6 lis 20:06
Eta:
"Rozrywamy" ten ułamek na dwa małe ułameczki

założenia sinx≠0 i cosx≠0
i mamy:
| | cosx | |
L= U{sinx}{cosx]− |
| = ..P |
| | sinx | |
i po ptokach
6 lis 20:06
6 lis 20:07
the foxi: Skróć w pierwszym składniku sin
2x z sinx, analogicznie w drugim − cos
2x z cosx.
| | sinx | |
Zauważysz pewien związek, który raczej znasz tgx= |
| oraz ctgx. |
| | cosx | |
6 lis 20:07
Eta:
uprość ! bo "skrócić" to można np: spodnie
6 lis 20:09
the foxi: Dobrze, dobrze, uprość!
6 lis 20:09
Eta:
Łap

........
6 lis 20:10
the foxi: Dziękuję ślicznie... tak się zastanawiam co to za zwyczaj z jabłuszkami na tym forum, ponieważ
od niedawna tu zaglądam...
6 lis 20:13
Eta:
Eta zawsze rozdaje

( na zdrowie
6 lis 20:15
the foxi: W porządku, w takim razie nie wypada, żebym również nie podarował.
6 lis 20:17
Eta:
Od Panów może być też :

lub

lub
6 lis 20:20
5-latek: Z tym ze jedno od Ety jest zawsze robaczywe i nie wiesz na ktore trafisz
6 lis 20:21
Eta:
6 lis 20:30
6 lis 20:31
Eta:
Na zdrowie łap ...
6 lis 20:32