relacja równoważności
XYZ: Witam, proszę o pomoc w rozwiązaniu

Czy podana relacja jest relacją równoważności w zbiorze X? :
1)X=ℕ
2 ; (x,y)R(s,t) ⇔ x+t=y+s
2)X=ℕ
1 ; ∃
k∊ℤx−y=4k
3)X={x∊ℕ;x≤10} ; xRy ⇔ 5Ix
2−y
2
4)X={x∊ℕ;x≤10} ; xRy ⇔ xy≠8
6 lis 19:51
XYZ: znajdzie się taka dobra duszyczka?
6 lis 20:09
PW: 1) zwrotna i symetryczna w sposób oczywisty. Badamy przechodniość:
(1) (x,y)R(s,t) ⇔ x+t = y+s
(2) (s,t)R(u,v) ⇔ s+v = t+u
Pytanie: czy (x,y)R(u,v)? Musiałoby być
x+v = y+u,
a to prawda − wynika z dodania stronami równości w (1) i (2).
6 lis 20:19
XYZ: a w ostatnim jak ?
hmm skoro dla z,y,z nalezacych do X ma zachodzić implikacja:
xy≠8 i yz≠8 to xz≠8 hmm jak wykazać że to prawda badz obalić
6 lis 20:42
PW: (2,5), (5,4) należą do R, ale (2,4) nie należy.
6 lis 22:15