asymptoty
Dobra: Wykaż, że prosta k jest asymptotą ukośną wykresu funkcji f, jeśli:
f(x) = x2 +5x+2 / (x) , k: x−y+5 =0
f(x) = √x2 −9 , k: x−y =0 − asymptota ukośna prawostronna
6 lis 19:46
Dobra: 

?
6 lis 19:58
piotr: | | f(x) | | x2 +5x+2 | |
1) a = limx→±∞ |
| = limx→±∞ |
| = 1 |
| | x | | x2 | |
b = lim
x→±∞(f(x) − ax) = 5 ⇒ y = ax+b
| | f(x) | | √x2−9 | |
2) a = limx→±∞ |
| = limx→±∞ |
| = 1 |
| | x | | x | |
6 lis 20:04
piotr: 2) b = limx→±∞ (f(x) − ax) = 0
6 lis 20:06
Dobra: nie rozumiem, dlaczego x2 w mianowniku?
6 lis 20:14
6 lis 20:19