Pytanie (CZYSTA TEORIA)
hmm...: ~~~Mam głupie pytanie, bo z różnych źródeł uzyskuję różne wiadomości które są ze sobą
sprzeczne.
Na przykład na internecie jest, że funkcje takie jak tgx, (x−1)/(x−2) itp są NIECIĄGŁE, no bo
wiadomo bla bla.
Ale mój profesor z matematyki mówi że one są CIĄGŁE, bo ta nieciągłość występuje w punktach
POZA ICH DZIEDZINĄ.
i mówi, że nieciągłe są tylko te funkcje "niewystępujące teorytycznie w >>naturze<<", np.
f(x)=(x−1 gdy x<5 , 500x gdy x ≥5).
bo tu punkt nieciągłości pojawia się w x=5, który NALEŻY DO DZIEDZINY.
To co jest prawdą, bo ja już nie mam siły?
6 lis 19:39
5-latek: Wcale nie jest wiadomo bla bla . jesli chcesz odpowiedzi to nie swiruj tylko pisz konkretnie
6 lis 19:42
hmm...: usuń sobie "no bo wiadomo bla bla"
W pytaniu nic się nie zmieni
6 lis 19:43
PW: Słuchaj profesora.
6 lis 19:51
5-latek: ja nie wiem co pisza w intrnecie .
Poza tym jest duzo pisania . Wiec jesli mozesz to wypozycz sobie Nowosiolow Specjalny wyklad
trygonometrii i na stronie 81− 87 jest to wyjasnione
6 lis 19:52
Mila:

Funkcje trygonometryczne są ciągłe:
1
o) y=sinx i y=cosx dla wszystkich x∊R
| | π | |
2o ) y= tgx dla x≠ |
| +kπ , gdzie k jest dowolna liczbą całkowitą |
| | 2 | |
3
o) y=ctgx dla x≠kπ, gdzie k jest dowolna liczbą całkowitą
Przykład (na wykresie ) funkcji ,która jest nieciągła w x=1
6 lis 23:13
Mila:
Profesor ma rację.
6 lis 23:14
jc: Słyszałem, że Sierpiński uważał inaczej ... Ja zgadzam się z profesorem.
6 lis 23:19