Równania trygonometryczne
tomek : równania trygonometryczne:
mam kilka do rozwiązania jednak nie wiem jak się do tego zabrać:
1)cos2x=cosx+sinx
2)sinx+cosx=1+sin2x
3)(cosx+sinx)2=cos2x
4) sinxsin2xsin3x=1/4sin4x
mógłbym prosić o jakieś wskazówki?
6 lis 19:35
karty do gry : 1) cos2x = cos2x − sin2x = (cosx + sinx)(cosx − sinx)
2) 1 + sin2x = sin2x + 2sinxcosx + cos2x = (sinx + cosx)2
3) Analogiczna wskazówka jak do 1)
4) sin4x = 2sin2xcos2x i chyba zadziała wyciągnięcie sin2x przed nawias.
Potem ewentualnie wzór na sinx*siny.
6 lis 19:37
Dobra: skorzystaj ze zworów, gdzie sie da
6 lis 19:39
tomek : czyli np. mam cosx−sinx−1=0
cosx−sinx=1 2
−2sinxcosx=0
sinx=0 v cosx=0
x=kπ x=π/2 +kπ
dobrze rozumiem?
6 lis 19:47
karty do gry : a gdzie się podziało (sinx + cosx) ?
6 lis 19:47
tomek : miałem iloczyn (sinx+cosx)(cosx−sinx−1)=0
z pierwszym sobie poradziłem x=−π/4+kπ dlatego zapytałem tylko o drugie
6 lis 19:49
karty do gry : Podnosząc do kwadratu rozwiązałeś dwa równania :
cosx − sinx = 1
jak i również
cosx − sinx = −1
Inaczej :
cosx − sinx = 1
| √2 | | √2 | | √2 | |
| cosx − |
| sinx = |
| |
| 2 | | 2 | | 2 | |
6 lis 19:52
tomek : to moze chociaz to jakos podejdzie:
(cosx+sinx)2=cos2x
(cosx+sinx)2=(cosx−sinx)(cosx+sinx)
(cosx+sinx)(cosx+sinx−cosx+sinx)=0
cosx +sinx=0 v sinx=0
x=−π/4+kπ x=kπ
czy jest to poprawnie?
6 lis 20:06
karty do gry : poprawnie.
6 lis 20:09
tomek : wracając do poprzedniego to w takim razie jak podejść do tego typu równań: cosx+sinx−1=0?
bo jak rozumiem to podnoszenie do kwadratu moze byc uciążliwe
6 lis 20:11
karty do gry : | | A | | B | |
Asinx + Bcosx = √A2 + B2 [ |
| sinx + |
| cosx] |
| | √A2 + B2 | | √A2 + B2 | |
TO co znajduje się w nawiasie powinno zwinąć się do wzoru na sinus/cosinus sumy/różnicy kątów.
6 lis 20:12
tomek : nie miałem tych wzorów jeszcze
6 lis 20:15
5-latek: cosx+sinx−1=0
cosx+sinx=1
dzielac lewa strone przez cosx≠0 bo wtedy tez sinx≠0
1+tgx=1
tgx=0 to x=0+kπ
6 lis 20:15
karty do gry : x8 = 1
dzielac lewą przez x8
1 = 1
tożsamość, (no poza x = 0 )
To nie są wzory tylko metoda.
Podstaw A = B = 1 i zobacz co wyjdzie.
6 lis 20:23