Monotonicznosc funkcji
5-latek: Zbadaj monotonicznosc ponizszych funkcji (okresl najpierw dziedzine funkcji
Przyklady oprocz nr 1 (a mam 10 funkcji sa ciezkie wedlug mnie
No ale postarm sie sprobowac
Nr 1
f(x)= x
2 d
f= R
Znam wykres tej funkcji i wiem ze ona nie jest monotoniczna w calym zakresie
| | 1 | |
Nie jest ani rosnaca bo np (−1)< |
| to f(−1)>f(0,5) |
| | 2 | |
Nie jest takze malejaca bo np (−1)<2 to f(−1)<f(2)
Ale jest monotoniczna przedzialami
Teraz nr 2
D
f= R
Tez wiem jak wyglada wykres tej funkcji . Tez jest ona przedzialami monotoniczna
Jak tutaj wykazac monotonicznosc ?
6 lis 19:20
5-latek:

A ta tak samo poradzielem sobie jak z 1
Teraz nr 3
f(x)= 1 dla x<0
0 dla x=0
−1 dla x>0
jak tutaj ?
6 lis 19:58
5-latek:
6 lis 20:31
5-latek:
6 lis 20:54
5-latek: Moz eby jednak ktos pomogl
tutaj mam x1<x2 ⇒f(x1)>f(x2)
Autor jednak piszse ze f(x1)≥f(x2)
Z rysunku widac zew przedzialach (−∞,0) (0∞) to funkcje stale
ale np f(−3)= 1 f(5)=−1 to dlaczego piszse ≥?
6 lis 21:36
5-latek: nr 4
f(x)= 1 dla x∊W
0 dla x∊NW
Dlaczego ta funkcja nie jest monotoniczna ?
Jak w ogole bedzie wygladal jej wykres ?
6 lis 21:40
5-latek:
6 lis 23:33
5-latek:
7 lis 07:56
Janek191:
Wykresu nie da się narysować.
Pomiędzy dowolnymi dwoma liczbami wymiernymi znajduje się co najmniej jedna liczba
niewymierna i odwrotnie, więc trudno tu mówić o monotoniczności.
7 lis 08:02
5-latek: Inaczej to zrobie wobec tego
nr 5
f(x)=( x2 x∊Q
(−x2 x∊R\Q
nr6)
f(x)= (−x3 x≤0
(−x x>0
nr7
f(x)= (−ex x≤0
(−x−1 x>0
Ta bedzie scisle malejaca
Nr 8)
f(x)= ( 0 x≤0
( 3 0<x≤2
(4 x>2
nr 9
f(x)= √cos2x−1
7 lis 08:09
5-latek: Witaj i pozdrawiam

A z ta nr 3 ?
7 lis 08:10
Jerzy:
Cześć

Zad 3) Rozpatruj w przedziałach
7 lis 08:15
Janek191:
nr 3
D = ℛ
Jest to funkcja nierosnąca.
7 lis 08:16
5-latek: Wiec przedzialami sa to funkcje stale wiec niemalejace
czyli mozemy zapisac ze dla dowolnych x1 x2 z dziedziny f(x1)= f(x2) wiec takze
f(x1)≥f(x2)
7 lis 08:19
Jerzy:
A dlaczego nie: "niemalejąca" ?
7 lis 08:19
5-latek: Witaj

A nie napisalem tak
7 lis 08:23
Jerzy:
Dla dowonych x1,x2 należących do D i takich,że x1 > x2 mamy f(x1) ≤ f(x2),
czyli funkcja nierosnąca
7 lis 08:24
Jerzy:
Mój bład ... to funkcja nierosnąca ( czyli malejąca lub stała )
7 lis 08:25
5-latek: Jerzy
W tym repetytorium ma napisane ze funkcja stala jest szczegolnym przypadkiem funkcji rosnacej
Wiec moze bede sie trzymal tego
Ty oczywiscie masz racje ze moze ona byc takze nierosnaca
7 lis 08:30
Jerzy:
Ale to przypadek, gdy funkcja ma stałą wartość w całej dziedzinie, a tutaj od pewnego x
jej wartośc zmalała.
7 lis 08:35
5-latek: Dobrze ze to wlasnie napisales i teraz sie ja sie dobrze przypatrzylem i masz racje
jest x1<x2 ⇒f(x1)≥f(x2)
Zostawie to (sa za trudne dla mnie
Znajde moze jakies inne takie zeby byly niesklejane
7 lis 08:44