oblicz granice
granica: witam mam problem z podaną granica jak ją obliczyć nie korzystając z Hospitalizacji?
6 lis 19:11
granica: L'Hospitala autokorekta przepraszam
6 lis 19:12
potfur: nie wiem co to hospital ale ja to robię tak:
| | −1 | | 1 | |
lim n→∞[(1+ |
| )3n]n3n = |
| |
| | 3n | | 3√e | |
6 lis 19:18
granica: mam rozumieć że jak jest minus to oznacza że wynik będzie 1/coś tam?
6 lis 19:19
6 lis 19:20
granica: dziękuję bardzo, pozdrawiam
6 lis 19:21
potfur:
6 lis 19:22
Janek191:
| | 1 | | 1 | |
an = ( 1 − |
| )n =[ (1 − |
| )3n]1/3 |
| | 3n | | 3n | |
więc
| | 1 | |
lim an = [ e−1]1/3 = |
| |
| | 3√e | |
n→
∞
7 lis 07:58