Nietypowe zadanie
Kamil: Wiem że to forum czysto matematyczne, a ja mam zadanie takie bardziej związane z matematyką,
ale
może ktoś się zna.
Zadanie brzmi.
W bloku pamięci podręcznej przechowuje się 16 32−bitowych słów.
Jaka jest wielkość bloku pamięci?
6 lis 18:54
Kamil: takie bardziej związane z informatyką*
6 lis 18:54
lol: 16*32 bitów = 512 bitów?
6 lis 19:03
Kamil: w odpowiedzi jest 26
tylko jak do tego dojść
6 lis 19:08
Pytający:
To w odpowiedzi dziewiątka się przekręciła.

16*32=2
4*2
5=2
9=512
6 lis 19:23
rydzyk-fizyk: wystarczy zajrzeć do wikipedii
bit = 8 bajtów = 23
16 * 32 = 24*25= 29 bitów = 212 bajtów = 4096 bajtów
6 lis 21:00
jc: Odwrotnie, bajt = 8 bitów (na ogół).
6 lis 21:19