Matematyka powiązana z praktyka... Egzamin
Chicken: Niestety, nie potrafię zrobić tych dwóch zadań, Jesli ktos potrafi proszę o pomoc.
W poniedzialek mam z tego egzamin.
Zadanie 23
Koszty produkcji pewnego przedsiębiorstwa w zależności od ilości wytworzonych jednostek x są
opisane przez funkcję: K(x)= x3−2x2−4x. Wyznaczyć wielkość produkcji minimalizującą te koszty.
Wyznaczyć krańcowy koszt przy wielkości produkcji x=4. Zinterpretuj otrzymane wyniki.
Zadanie 24
W pewnym przedsiębiorstwie dzienna produkcja x sztuk towaru opisana jest za pomocą funkcji
przychodu P(x) i funkcji kosztu K(x). Dzienny zysk przedsiębiorstwa określa funkcja
Z(x)=P(x)−K(x)
a)Narysować krzywą zysku
b)Przy jakiej dziennej produkcji przedsiębiorstwo osiąga zysk?
c)Przy jakiej dziennej produkcji zysk jest maksymalny i ile on wynosi, gdy P(x)=22x,
K(x)=0,1x2+5,2x+10
30 sty 15:42