asd
dudek: Przez blok o momencie bezwładności I i promieniu R, przerzucono nić i na jego końcach
umieszczono dwa ciężarki o masach m 1 i m 2 . Jakie będą siły napinające nici po obu
stronach bloku, jeżeli układ ciężarków zacznie poruszać się pod wpływem siły ciężkości?
Od czego zacząć? załozylem ze m1>m2 i napisalem rownania z II zdn m1a=Q1−N1 i m2a=N2−Q2
6 lis 17:32
dudek: help
6 lis 18:26
'Leszek: Q
1 − N
1 = m
1a
N
2 − Q
2 = m
2a
| | N1R− N2R | |
ε = |
| , ruch obrotowy krazka , oraz ε = a/R , |
| | I | |
Rozwiaz ten uklad rownan !
6 lis 18:44
dudek: dziekuje
6 lis 19:11
dudek: Leszek zerkniesz czy dobrze zrobiłem zadanie? zdjecie:
https://ibb.co/fcmAFw
tresc zadania: Na walec o promieniu 10 cm i momencie bezwładności 0,49 kg*m 2 nawinięta jest
linka, do
której końca przywiązany jest ciężarek o masie 2 kg. Walec może swobodnie obracać się
wokół osi przechodzącej przez jego środek. Jaką różnicę wysokości powinien pokonać
ciężarek, aby swobodnie opadając pod wpływem siły ciężkości spowodować obracanie się
walca z częstotliwością 3 obr/min ?
6 lis 19:51
dudek: bump, sprawdzi ktoś?
mam jeszcze zadanie Jednorodny pręt o długości 15 cm stoi pionowo na stole. Jaką prędkość
będzie miał górny
koniec pręta w chwili dotknięcia stołu, jeżeli pręt wywróci się bez poślizgu?
jakies wskazowki?
6 lis 20:31
rydzyk-fizyk: zadanie podobne do poprzedniego więc powinieneś już dać sobie radę sam
to są standardowe zadania z ruchu obrotowego rozwiazane w dziesiatkach (jak nie setkach w
necie stron) zbiorach zadań i podręcznikach
6 lis 20:42
rydzyk-fizyk: wzór na h masz dobry tylko zamiast 4 w liczniku powinna być 2
6 lis 20:49
dudek: szukalem obu zadań i były tylko na stronie fizyczny.net która nie działa od kilku dni
6 lis 20:55
dudek: w zadaniu z prętem obliczylem moment bezwladnosciz tw. steinera gdybym mial moment silu to
wtedy przyspieszenie kątowe i juz jakos by poszlo chyba
niemam pomyslu
6 lis 21:00
'Leszek: Pret : energia potencjalna srodka ciezkosci preta = energii kinetycznej ruchu obrotowego
mgL/2 = Jω2/2 , L − dlugosc preta , J = mL2/3 , moment bezwladnosci preta ( na
podstawie tw.Steinera ) , ω = v/L , v − szukana predkosc !
6 lis 21:49