Cosx granica
Enn: Wykaż, że nie istnieje granica lim x→1 cos(1 / (x−1)2)
6 lis 16:15
Adamm: weźmy jakiś ciąg x
n
| 1 | | 1 | |
| =πn ⇔ xn= |
| +1 |
| (xn−1)2 | | √πn | |
lim
n→∞ cos(πn) nie istnieje
bo jeden z podciągów ciągu y
n=cos(πn) dąży do 1, a drugi do −1
| | 1 | |
tym bardziej więc nie istnieje limx→1 cos( |
| ) |
| | (x−1)2 | |
z definicji granicy funkcji Heine'go
6 lis 16:30
Enn: a jak jest przykład lim x→2 sin(1/(x−2)2), to wziąć taki ciąg xn żeby wnętrze sinusa wynosiło
π/2 +2nπ ?
6 lis 16:40
Enn: I dalej tak samo?
6 lis 16:40
Enn: bo w sinusie już inaczej i nie wiem jak zrobić żeby jeden podciąg →1 a drugi →−1
6 lis 16:41
Enn: a nie, to chyba będzie π/2+nπ
6 lis 16:42
Enn: i skoro w pierwszym przykładzie rozmawiamy o lim x→2, to czy fakt ze lim n→∞ cos(πn) nie
istnieje jest okej?
6 lis 16:46
Enn: Wydaje mi się że w definicji Heinego chodzi o to żeby dwa podciągi miały różne granice, ale
zbiegały do liczby 2 w tym przypadku
6 lis 16:52
Enn: Dobra już wszystko zrozumiałem, dziękuję.. Jednak trzeba samemu pomyśleć hah.
6 lis 17:25