współrzedne C, równoodległego od a i b
noob: Dana jest prosta k : x − 3y + 18 = 0 oraz punkty A(−9, −3) i B(5, −1). Wyznacz współrzędne
punktu C należącego do prostej k, który jest równo oddalony od A i B.
6 lis 14:57
jc: Przetnijmy prostą z symetralną odcinka AB.
B−A = (14, 2) =2 (7,2)
(1/2)(A+B) = (−2,−2)
x−3y+18=0
7(x+2)+2(y+2)=0
x−3y=18
7x+2y=−18
x=−18/23
y=−8*18/23
Ale lepiej sprawdź rachunki!
6 lis 15:10
jc: Popraw błąd, w pierwszym równaniu zamiast ...=18, powinno być −18.
6 lis 15:20
noob: Dzięki. Rachunki to i tak zrobię jeszcze raz sama, ale nie wiedziałam jak się zabrać do tego
6 lis 15:26
jc: Błędów jest więcej.
B−A=2(7,1)
(1/2)(A+B)=(−2,−2)
7(x+2)+(y+2)=0
x−3y=−18
7x+y=−16
C=(−3,5)
6 lis 15:27