grupy
algebra:
Wyznaczyc wszystkie mozliwe rzedy elementow g ∊Z40.
6 lis 14:23
Adamm: popraw treść
tutaj nie ma grupy
6 lis 15:35
algebra:
Niech G bedzie grupa, g ∈ G.
Wyznaczyc wszystkie mozliwe rzedy elementow g ∊Z40.
6 lis 15:41
jc: Pierwsze zdanie niczego nie wyjaśnia.
6 lis 15:44
Adamm: teraz to po prostu gadasz od rzeczy
grupa to czwórka
zbiór, działanie, element neutralny oraz branie odwrotności
skąd ma ktoś wiedzieć o co ci chodzi, jeśli nie podałeś działania
6 lis 15:45
b.: Jak nie ma grupy? Jest Z40.
np. 1 ma rząd 40, bo 1+1+...1=0 (40 jedynek), ale mniejsza liczba jedynek da w sumie element
różny od 0,
np. 5 ma rząd 8, bo 5+5+5+5+5+5+5+5 = 0, ale mniejsza liczba piątek nie da zera w sumie,
itd., można to zadanie zrobić wypisując 40 sum, a można się zastanowić, jakie rzędy są
możliwe...
6 lis 16:08
Adamm: mądry się znalazł
ciekawe skąd wiesz że dodawanie, a nie mnożenie
6 lis 16:10
algebra:
To niech bedzie:
Wyznaczyc wszystkie mozliwe rzedy elementow g ∊S7 z dzialaniem skladania.
6 lis 17:31
algebra: ?
6 lis 20:21
b.: @Adamm: bo mnożenie w Z40 to nie jest działanie grupowe
6 lis 20:26
Blee:
b to niech bedzie dodawanie powiekszone o 3
6 lis 20:28
b.: No tak, na upartego można też twierdzić, że może Z
40 to np. oryginalne oznaczenie na liczby
zespolone.
Strasznie się czepiacie

a pytający nie wie, o co chodzi, to jak ma odpowiedzieć
6 lis 21:51
b.: @algebra:
Każda permutacja rozkłada się na rozłączne cykle; zastanów się, jaki rząd ma g∊Sn, jeśli jest
cyklem.
6 lis 21:57
jc: Możliwe rzędy elementów S7: 1, 2, 3 , 4, 5 ,6, 7, 10, 12
6 lis 22:14
algebra: Ok.
Niech g∊Z40 z dzialaniem dodawania modulo 40. W jaki sposob wyznaczyc tutaj rzedy elementow?
7 lis 11:31
jc: Wyznacz rzędy elementów 0, 1, 2 , 3, 4, 5 i zobaczysz co się dzieje.
7 lis 11:36
algebra:
Szukam najmniejszego dodatniego n takiego, ze gn=e, czyli 0.
g=0; dla kazdego dodatniego n mamy 0n=0. Rzad elementu g=0 to nieskonczonosc.
Dla g=1, 2, 3, ..., 39 nie ma takiego dodatniego n, zeby gn=0.
Dobrze?
7 lis 12:00
jc: A jakie masz działanie?
Szukasz najmniejszego dodatniego n takiego, że ng=0.
7 lis 12:13
algebra:
Dla g=0, n=1, czyli rzad g=0 jest rowny 1.
Dla g=1, 2, 3, ...,39 nie ma takiego dodatniego n, zeby ng=0.
Dobrze?
Czyli rzad to nieskonczonosc?
7 lis 12:36
jc: Źle, zapomniałeś jakie masz działanie?
7 lis 12:53
algebra: Dzialanie to dodawanie modulo 40. Mozna prosic o przyklad dla g=3?
7 lis 13:17
jc: 40*3 = 0 i 40 jest najmniejszą taką liczbą dodatnią. A więc rząd 3 = 40.
7 lis 13:33
algebra:
Dla g=1; 40*1=40+0 (reszty 0), czyli rzad 1=40.
Dla g=2; 20*2=40+0, czyli rzad 2=20
Dla g=4; 10*4=40+0, czyli rzad 4=10
Dla g=5; 8*5=40+0, czyli rzad 5=8
Czyli wynik ng ma byc podzielny przez 40, bo wtedy reszta wynosi 0.
Dobrze?
7 lis 16:50
algebra: ?
7 lis 20:09
algebra: ?
8 lis 16:24
jc: Tak, a rząd 7 to ...
8 lis 16:34
algebra:
Dla g=7; 40*7=280+0, czyli rzad 7=40.
Tak?
8 lis 18:09
algebra: ?
8 lis 19:46
algebra: ?
8 lis 22:59
jc: Przecież już wiesz, że rząd g w tym zadaniu, to najmniejsza dodatnia liczba całkowita r taka,
że r g jest wielokrotnością 40.
Rząd 7 = 40 tak, jak napisałeś.
8 lis 23:38